Лидери на Европейския съюз, външни министри, високопоставени личности и политици се

...
Лидери на Европейския съюз, външни министри, високопоставени личности и политици се
Коментари Харесай

„ЕС среща Балканите“ у нас – интеграцията, опасностите, войната в Украйна, санкции и кризи

Лидери на Европейския съюз, външни министри, високопоставени персони и политици  се събраха в София , за да обсъдят стъпките към усилване на районното съдействие и интеграцията в Европейски Съюз, в границите на форума " Европейски Съюз среща Балканите ".

Трябва да ускорим процеса по интеграция на Западните Балкани . Това съобщи еврокомисарят по съседството и разширението Оливер Вархей по време на форума.

" Войната ни демонстрира, че нямаме време за губене . Нямаме и интерес да губим повече време. Икономическата рецесия и COVID-19 ни демонстрира до какво може да докара неналичието на интеграция ", съобщи Оливер Вархей. Според него икономическите разлики сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани е едно от главните провокации, което би трябвало да бъде преодоляно. 

Същинският антидот против войната е европейската интеграция. Това съобщи Федерика Могерини , ректор на колежа на Европа и висш представител (2014-2019 г.)  на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност. Тя също взе участие в провеждащия се в София конгрес „ Европейски Съюз среща Балканите “.

" Носим отговорността да бъдем солидарни с Украйна против агресора " . Това съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола , която насочи видеообръщение към участниците в „ Европейски Съюз среща Балканите “.

" Силни сме единствено тогава, когато сме обединени ", сподели Мецола, която прикани страните да продължат да ползват глобите против Руската федерация. 

" Трябва да мислим по какъв начин да ускорим процеса на разширение към Западните Балкани ", уточни още ръководителят на Европейския парламент. 

Географски Западните Балкани са заобиколени от Европейски Съюз , сподели още тя и добави, че към този момент прекомерно дълго страните от Западните Балкани чукат на нашата врата. " Трябва да преобърнем изгубената инерция ", добави Мецола. По думите й би трябвало да се положат откровени старания за решаването на към момента нерешените въпроси и Европейски Съюз би трябвало да удържи на думата си.

Мецола уточни, че Албания и Северна Македония са изпълнили нужното за участие, само че към момента не са избрани датите за държавните конференция. По думите й Сърбия е различен отличник, който обаче изостава с хармонизирането във връзка с външната политика. Мецола сподели, че Путин е подготвен да продължи разрушителната си политика и в Западните Балкани, по тази причина приветстват решението на Съвета за сигурност да укрепи силите в Косово. 

Политиката за разширение постоянно е била една от нашите най-големи триумфи. Западните Балкани постоянно ще имат собствен съдружник в лицето на Европейския парламент, сподели тя. 

Войната в Украйна промени всичко и е като алармен сигнал за Европейски Съюз , добави Мецола. Тя уточни, че Екологичен потенциал поздравява шестте страни, че са осъдили експанзията на Русия против Украйна и са приложили глобите на Европейски Съюз по отношение на Руската федерация. 

Европейският съюз би трябвало да има по-зрял метод в своите външни връзки, съобщи изпълнителният шеф на Европейския демократичен конгрес Даниел Кадик. 

Светът се трансформира, сподели Кадик във връзка на войната в Украйна и добави, че съгласно него Украйна и Молдова „ обезверено “ желаят да бъдат част от Европейски Съюз, а Съюзът би трябвало да им даде същинска вероятност за европейско развиване. 

„ Черна Гора е страна, която към този момент е подготвена да се причисли към Европейски Съюз “, сподели още шефът на Европейския демократичен конгрес.

По отношение на инструмента на присъединение и интеграция  Кадик сподели, че за жалост България е най-хубавият и най-лошият образец на европейската интеграция. По думите му позитивно е възприятието за принадлежност на жителите към Европейския съюз, защото в доста от страните Европейски Съюз се взимал за даденост. Негативното е, че след участието в Европейски Съюз, България е не запомнила за някои от аспектите на това участие. Така хора, които не би трябвало да бъдат министър-председатели са изпълнявали тази функционалност в продължение на години и са натрупали благосъстояние, добави шефът на Европейския демократичен конгрес.

Трябва да предоставим европейска вероятност на Украйна и Молдова. Искам да ви благодаря за това, че сте тук и се интересувате от тази тематика, която е толкоз значима за европейските либерали. Да благодаря на Илхан Кючюк за това, че работи за европейската интеграция на Западните Балкани, сподели още Кадик. 

Президентът на Атлантическия клуб в София доктор Соломон Паси уточни, че на днешния конгрес въпросът, който всеки следва да си зададе, е къде е сбъркал. По думите му това, което се случва в Украйна, е резултат от поредност от неточности. Къде сгрешихме ние като България, като Европейски Съюз, като НАТО? Къде сбърках аз? – попита Паси и уточни, че постоянно е считал войната за част от предишното,  докато тя постоянно е била част от бъдещето ни. 

Доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спадна. Това съобщи министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, който също взе участие в провеждащия се в София конгрес „ Европейски Съюз среща Балканите “. 

На полемиката политици и специалисти разискват стъпките към усилване на районното съдействие и интеграцията в Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР